Gamla klenoder lyser upp lastbilsmässan

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen öppnade lastbilsmässan på Elmia i Jönköping. Här finns det allt inom lastbilar att titta på för den som jobbar inom åkerinäringen, eller bara tycker om att titta på lastbilar. Arrangörerna räknar med omkring 40.000 besökare fram till på lördag som är sista dagen.

Nya blänkande lastbilar i mångmiljonklassen från de kända tillverkarna står uppradade i mässhallarna. Men i närheten av entrén står det en lastbil från 1914, alltså en klenod på 100 år. Anders Andersson är den som ansvarar för dom ”lite äldre” lastbilarna som har fått en helt egen del av utställningen.

Här står det 43 blänkande lastbilar från 1930 och fram till 1970-talet. Anders tycker att det är viktigt att visa lite av historien för dagens åkare.

– Ja det är förståelsen för hela näringsbranschen som har med transporter att göra och att det har med igenkänningen att göra säger Anders, som själv är uppvuxen i en lastbil som hans far som hade eget åkeri körde.

”Många gamla minnen”

Faschinationen och igenkännandet gör att många minnen från hur det var förr kommer tillbaka. Christer Olsson har ett eget åkeri och har genom sitt yrkesliv upplevt och kört många av lastbilsmodellerna här.

– Man kommer fram till många gamla minnen man har haft med den bilen och den bilen och hur det gick till på den tiden. Så det är kul att komma hit och se dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer