Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hadel Al Balkhy var en av de som firades och välkomnades som svensk medborgare av Lessebo kommun.

Nya medborgare välkomnades på nationaldagen i Lessebo

Uppdaterad
Publicerad

På nationaldagsfirandet i Lessebo firades han tillsammans med flera ungdomar med liknande engagemang. Samtidigt välkomnades också nya medborgare.

Efter två års uppehåll på grund av pandemin var det åter dags för hembygdsföreningarna i Lessebo kommun att arrangera nationaldagsfirande. Besökarna bjöds på kaffe och hembakta bullar och musik av Glasriket Symphonic Band.

Men Lessebo är som bekant en kommun där en stor andel har rötterna i andra länder. Enligt kommunstyrelsens ordförande är invånarna födda i 110 olika länder och 68 olika medborgarskap finns representerade.

”Stort tack”

Under nationaldagsfirandet hälsade kommunen två invånare som nyligen blivit svenska medborgare välkomna. Hadel Al Balkhy och Wissam Al Khouly fick varsitt diplom och en blombukett.

– Jag vill säga stort tack till alla pensionärer här, som bildat Sverige starkt och fint. Tack för er, sa Wissam Al Khouly och möttes av en stor varm applåd.

Se firandet i klippet ovan.

Årets kulturstipendiat

Samtidigt passade Lessebo kommun på att uppmärksamma personer som på olika sätt gjort en insats för föreningslivet. En av dem var Sven-Olof Karlsson från Kosta som utsågs till kulturstipendiat. Sven-Olof är snart 90 år och började sin bana som ungdomsledare redan på 50-talet. Ett engagemang som sedan fortsatt inom Folkets Hus-rörelsen.

– Det är en strävan jag har att hjälpa de som har det svårt. Det är många timmar jag har lagt på saker som folk inte vet reda på. Men jag vill inte nämna nånting och jag vill inte framhålla mig själv, sa en märkbart rörd Sven-Olof Karlsson i sitt tacktal där han även nämnde sin fru och andra som har lagat mat till olika tillställningar på Folkets Hus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.