Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samuel Nilsson och Isabella Karlsson berättar vad kulturskolan betyder för deras framtida drömmar. Foto: Hamed Ubaidi

Går på kulturskolan i Torsås – vill stå på scen med Ingrosso: “Är min stora dröm”

Publicerad

Flera kommuner sänker stödet till kulturskolor runt om i landet. I Torsås kommun har stödet ökat de senaste fyra åren, men kommande år kommer kommunens bidrag ligga kvar på årets nivå.

– Vi vill satsa mer men det finns inte kapacitet för det. Vi kommer att fortsätta stödja som det är nu, säger Maria Hultenius (C).   

Kulturskolan i Torsås drivs av musikakademin Stage4you och har ett årligt maxtak på 100 elever. Verksamheten är efterfrågad och de senaste fyra åren har alla platserna varit tagna.  

Det nuvarande avtalet med kommunen är på två år och löper ut 2024. Kommunen har under de senaste fyra åren ökat på sitt bidrag till kulturskolan, från knappt en miljon kronor 2020 till 1,5 miljoner 2024, och det är kulturskolan nöjda med.  

– Vi har en bra dialog med kommunen och politikerna. De pengarna vi får använder vi på ett effektivt sätt, säger Maxe Axelsson som är vd på skolan.

”Vill satsa mer”

Planerna för nästa år är att försätta stödja på samma sätt, berättar Maria Hultenius (C) som är ordförande i bildningsnämnden.  

– Vi vill satsa mer, men det finns inte kapacitet för det. Vi kommer att fortsätta stödja som det är nu, säger Maria Hultenius (C).

Vill stå på scen med Ingrosso 

När SVT besökte kulturskolan den 29 november laddade eleverna för den stora höstuppvisningen. Två av eleverna är Samuel Nilsson och Isabella Karlsson. För dem är kulturskolan hela livet.

– Min stora dröm är att spela med Benjamin Ingrosso och de kungliga filharmonikerna i Stockholms konserthus, säger Samuel Nilsson.

I videon ovan kan du höra eleverna berätta om betydelsen av att det finns en kulturskola i Torsås.

Budgeten senaste fyra åren

Så här mycket pengar har Torsås kommun satsat på kulturskolan de senaste fyra åren. Pengarna exkluderar lokalkostnader.

2020: 950 000

2021: 1 050 000

2022: 1 100 000

2023: 1 505 000

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.