Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nio av tio kulturskolor får mindre pengar att röra sig med nästa år enligt en rapport från Kulturskolerådet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ny rapport visar: Nästan alla kulturskolor måste dra ner nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Inflation och neddragningar av budgeten gör att nästan alla kulturskolor i landet måste spara nästa år. Det visar en enkät från medlemsorganisationen Kulturskolerådet som SVT tagit del av.

– När 90 procent ska spara eller inte får mer pengar än förra året blir det konsekvenser för barn och unga och det blir inte likvärdigt över hela landet, säger Magnus Ekwall, styrelseordförande i Kulturskolerådet.

Under hösten fick landets kommuner frågan om de kommer att dra ner på budgeten för kulturskolorna nästa år. Av de 200 som svarade sade 48 procent att deras budget kommer minskas 2024, och 46 procent att den är oförändrad jämfört med i år.

Men även det är i praktiken en besparing, enligt Kulturskolerådet.

– Då klarar man inte av de ökade kostnaderna och det finns ingen uppräkning för inflationen, så det blir tufft, säger Magnus Ekwall, styrelseordförande i Kulturskolerådet till SVT.

Det finns ingen lag som tvingar kommuner att ha kulturskoleverksamhet, men enligt Kulturskolerådets senaste årsrapport hade alla utom fyra kommuner någon form av kulturskola 2022.

”Ytterst oroväckande”

Men på flera håll i landet ser det nu mörkt ut. I Tingsryd i Småland är det oklart om den ekonomiska förening som bedriver kulturskoleverksamhet med kommunala bidrag kommer att kunna ha någon lärare anställd nästa år.

– Kommuner som drar ner helt är väldigt ovanligt, det har vi inte sett på flera år och det är ytterst oroväckande att höra om Tingsryd, säger Magnus Ekwall.

I just Tingsryd är kulturskolans verksamhet inom samma budget som för skola och grundskola. Där säger de styrande politikerna att alternativet till att spara på kulturskolan hade varit att säga upp ännu fler lärare inom grundskolan.

Vill se krav

Men Kulturskolerådet vill att även kulturskola ska bli ett krav enligt lag. Inte minst för att alla barn ska ha samma rätt till kultur oavsett var de bor.

– När 90 procent ska spara eller inte får mer pengar än förra året blir det konsekvenser för barn och unga och det blir inte likvärdigt över hela landet, säger Magnus Ekwall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.