Gemensamt krafttag mot trakasserier på sjön

Uppdaterad
Publicerad

Flera kvinnliga sjöfartsstudenter har utsatts för sextrakasserier under sin praktik. Nu vill sjöfartsbranschen agera gemensamt för att motverka detta.

– Jag tycker det är jättebra att både skolorna och branschen går samman och visar att det inte är okej med trakasserier, säger Camilla Carlén, studentföreningen Lambda, Linnéuniversitetet.

Hade ”pojkbröst”

Vi har tidigare berättat om att flera kvinnliga studenter sexuellt trakasserats under sin praktik till sjöss. 

”Hanna” som egentligen heter något annat som gick på Sjöfartshögskolan vid Linneuniversitet i Kalmar, sa såhär till Smålandsnytt för två veckor sedan.

– Min handledare sa att tjejen som varit där innan mig hade för stor rumpa, han tyckte bättre om kroppar som min. För jag hade små ”pojkbröst” och liten rumpa och det tyckte han om, berättar Hanna.

Många utsatta

Tre av fyra kvinnliga sjöfartsstudenter har i en enkätundersökning till Sjöfartstidningen uppgett att de blir utsatta för trakasserier under sin praktik ombord på ett fartyg.

Linnéuniversitetet, Chalmers tekniska högskola, Sjöfartens Utbildningsinstitut, Linnéstudenterna, Chalmers studentkår, Sveriges Redareförening, Sjöfartens Arbetsgivareförbund, Sjöbefälsföreningen, Seko Sjöfolk och Transportstyrelsen har tillsammans tagit fram en strategi och handlingsplan för likabehandling. Fokus ligger på de studerandes situation när de är ombord på fartyg under sin utbildning.

– Eftersom alla aktörer på något vis är inblandade så tror jag att det här kommer att göra skillnad, säger Ted Bågfeldt, prefekt på Sjöfartshögskolan i Kalmar och initiativtagare till samarbetet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sexuella trakasserier till sjöss

Mer i ämnet