Fuktskador på Fenix kunskapscentrum. Foto: Johannes Tolf

Giftiga ämnen bland elever

Publicerad

Giftig fenol kan ha drabbat eleverna på Fenix kunskapscentrum i Vaggeryd. Det är en av de saker som står klart efter ett möte mellan ansvariga på torsdagen.

Vi har i veckan berättat om de stora bristerna i de relativt nybyggda lokalerna på gymnasieskolan Fenix kunskapscentrum i Vaggeryd. Efter ett möte idag med kommunen och de som utfört bygget står det klart att rester av det giftiga ämnet fenol har hittats. Det handlar om att ämnet läckt ut från plastmattor där fuktskador har uppstått.

– Vi ska åtgärda det här direkt nu och vi ska också åtgärda ytskiktet på fasaden på huset. Det ska tätas, säger kommunens fastighetschef Georg Theodoridis.

Fukt- och mögelskador

Elever och lärare på skolan har enligt huvudskyddsombudet på skolan fått problem med huvudvärk och koncentrationssvårigheter. Tidigare kontroller har visat på fukt- och mögelskador i de bara fyra år gamla lokalerna.

Nu ska en utredning ge svar på vem som bär skulden för problemen och ett nytt möte om eventuella ytterligare åtgärder ska hållas nu på måndag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.