I Kronobergs län finns det många lediga vaccinationstider för unga vuxna. Foto: TT

Så många har vaccinerat sig i Kronobergs- och Kalmar län

Uppdaterad
Publicerad

I både Kronobergs- och Kalmar län ser man en god vaccinationstäckning bland befolkningen över 18 år. Men i Kronobergs län ekar vaccinlokalerna tomma när det gäller åldergrupperna 18-19 och 20-25 år.

– Det finns lediga vaccinationstider från tidig morgon till sen kväll nästan varje dag, säger Annika Laine Tigerhielm som är samordnare för fas 4 av vaccinationen i Kronobergs län.

I Kronobergs län har ungefär 190 000 vaccindoser hittills delats ut. Av den vuxna befolkningen har 72 procent fått en första dos och 47 procent en andra dos.

Det tyder, enligt Annika Laine Tigerhielm, på en god vaccinationstäckning. Dock så ser täckningen lite mindre ut när man ser till åldergrupperna 18-19 och 20-25 år.

– Det finns lediga vaccinationstider från tidig morgon till sen kväll nästan varje dag. Det blir mycket om man ser till att en ny tid börjar var tionde minut, säger hon.

Vill inte få bivärkningar

Enligt Annika Laine Tigerhielm beror detta på osäkerhet för vaccinet bland de yngre och att man inte vill få några biverkningar.

– Det är också soligt väder och semester, man kanske känner att man har annat för sig, säger hon och fortsätter:

– Att vaccinera sig tar inte lång tid, det rör sig om en halvtimme så passa på, det är värt det.

Många ovaccinerade unga i Kalmar

I Kalmar län har nästan åtta av tio länsbor över 18 år fått sin första dos vaccin eller bokat en tid för sin första dos.

Totalt har 157 050 personer, 79 procent, av den vuxna befolkningen över 18 år i Kalmar län fått en första dos. 107 233 personer, 54 procent, har också fått en andra dos.

– Det är glädjande att så många vaccinerats i länet, men fortsatt finns det många ovaccinerade unga och uppmaningen till dem är att boka en tid för vaccination, Marie Ragnarsson som är vaccinsamordnare i Kalmar län i ett pressmedelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer