Under de första två månaderna på vårsäsongen är banans greener i princip ospelbara (bild till vänster). Foto: Privat/TT

Golfbana hotad efter kommunbeslut

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av golfbanans greener är så illa angripna av snömögel under våren att spelarna flyr. Nu tar Nybro GK strid för att få använda kemikalier.

Under vintern drabbas många golfbanor av snömögel, vilket kan åtgärdas om man använder kemiska bekämpningsmedel mot svampangreppet.

Men inte på Nybro GK:s bana i Krukebo. Golfklubben är sedan flera år tillbaka förbjuden att använda kemikalier där eftersom kommunen anser att det finns en risk att kemikalierna läcker ut i Nybrobornas dricksvatten. Fyra av banans greener ligger inom skyddsområdet för en kommunal vattentäkt.

Ekonomisk smäll

För klubben har förbudet inneburit en ekonomisk smäll, berättar Eva Bengtsson, som är ordförande i klubben. Under våren, när golfsäsongen börjar, väljer många spelare bort golfbanan i Krukebo, eftersom greenerna i så dåligt skick efter vintern.

– De blir fläckiga och gropiga. En green ska vara väldigt slät så du kan läsa av den och putta i hål. Hoppar bollen i väg åt ett annat håll så funkar det inte att spela, säger hon.

I Nybro finns det dessutom planer på att utöka vattenskyddsområdet runt täkten. Den nya sträckningen skulle innebära att totalt åtta av klubbens greener skulle få förbud mot bekämpning med kemikalier.

Har själva tagit prover

Klubben har själva tagit prover som de menar visar att kemikalierna inte tränger ner så pass långt ner i marken att det skulle hota dricksvattnet. Dessutom fick en golfklubb i Tylösand nyligen rätt mot Halmstads kommun i Mark och miljööverdomstolen i ett liknande ärende.

I våras ansökte Nybro GK därför på nytt om att få använda bekämpningsmedel. Men man fick återigen nej från kommunen.

– De har inte läst på, och det är lättare för kommunen att bara säga nej. Vi vill ju också ha rent vatten men eftersom proverna inte visar några spår av ämnena längre ner i marken, då bör man låta golfklubben få ha sina greener, säger Eva Bengtsson.

Kommunen: Prioriterar dricksvattnet

På kommunen står man dock fast vid sitt beslut.

– De har gjort en undersökning och den visar att det inte sprids så långt, det har ju de rätt i. Men det är en risk att bekämpningsmedlet kan läcka ut i grundvattnet som vi har bedömt det och vi prioriterar vattenskyddsområdet, säger Erik Olsson, miljöinspektör på Nybro kommun.

Men hur ser ni på risken att klubben tappar sina medlemmar?

– Jag tror inte att det gör det. Den bekämpningen som de har nu har de haft sedan 2005 och de har haft kvar sina medlemmar och legat på den nivån de ligger på nu. Nu hade de SM och banorna var rätt så bra såhär långt fram på sommaren.

Risk att banan stängs

Nybro GK har nu överklagat kommunens beslut och kommer att gå vidare även i nästarättsliga instans, med hjälp av Svenska golfförbundet om det behövs, säger Eva Bengtsson.

Hon menar att det finns risk att de får lägga ner golfbanan om inte tillståndet förändras.

– Ja om området utökas till åtta greener. Det är en ekonomisk fråga. Skulle behöva ha så mycket mer arbetskraft för att få dem i någorlunda skick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.