Nybrospelaren Stefan Gervide lyckades inte försvara sitt SM-guld. Foto: Peter Magnusson SVT

Gotlänningarna svåra när SM i kubb avgörs i Nybro

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen var det dags för andra upplagan av SM i singelkubb i Nybro. Hemmaspelaren Stefan Gervide lyckades inte försvara sin mästartitel utan slogs ut i slutspelet.

Korpen i Nybro har arrangerat lag-SM i kubb sedan 1997 men startade förra året även ett svenskt mästerskap i singelspel. I år var det 64 deltagare som gjorde upp om mästartiteln på Åkrahälls idrottsplats.

– Vi har deltagare från stora delar av landet. Gotland, Malmö, Stockholm och såklart från Nybro, säger Towe Danielsson från arrangerande Korpen.

Towe Danielsson är kubbgeneral i Korpen i Nybro. Foto: Peter Mgnusson SVT

Bland deltagarna i år är det flera lagmedlemmar från det gotländska laget Blue Orange som tog hem världsmästartiteln i lagkubb ifjol. 

Vad är det där med kubb och Gotland?

– Det undrar vi med. De säger att det var där kubben startade men det är vi inte så säkra på. Men det är inget vi dividerar med dem, skrattar Towe Danielsson.

Här är riktiga Kubb-älskare. Towe och Lena gjorde de här kubb-tatueringarna efter en vinst i kubb-VM på Gotland för två år sedan. – Vi mötte ett sådant bra lag så vi sa att om vi vinner gör vi varsin tatuering, berättar Towe Danielsson. Foto: Peter Magnusson SVT

Nybro rikskända i kubb-Sverige

Nybro är rikskända när det kommer till spelet kubb. Här kan man spela året runt i sin inomhushall som har fem banor. Av Korpens 150 aktiva kubbspelare är det hemmaspelaren Stefan Gervide som är regerande svenskmästare när det kommer till singelkubb. Men i år blev Stefan utslagen i slutspelet. Av vem? Jo, en gotlänning.

– Jag har mitt namn inristat på bucklan en gång så det får räcka. Nu blir det full fokus på lag-SM i augusti, som avgörs också det på hemmaplan, säger Stefan Gervide till SVT Nyheter Småland.

Vinnare i singelkubb blev Joakim Ekelöf. Josef Björklund blev tvåa och Jonathan Snöbohm slutade på tredjeplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.