Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johan Ekenstedt teknikspecialist Sveaskog Foto: SVT och Skogsstyrelsen

Granbarkborrar ska bekämpas från rymden

Publicerad

En satellit 78 mil upp i luften ska nu hjälpa till i bekämpningen av granbarkborren. Satelliten tar bilder över stora skogsområden som sen analyseras.

Granbarkborren har enligt Skogsstyrelsen förstört 3-4 miljoner kubikmeter skog i Sverige bara under 2018. En varm och torr sommar 2019 skulle kunna få förödande konsekvenser för skogsnäringen med ännu mer förstörd skog.

Nu finns nya tekniska möjligheter att bekämpa granbarkborren. Sveaskog har tillsammans med IT-företaget Sogeti utvecklat en lösning för att kunna följa och stoppa granbarkborrens framfart.

Det handlar om en satellit 78 mil upp i luften som tar bilder över stora områden, var granbarkborrarna finns syns bland annat på trädkronorna. Bilderna från satelliten analyseras och jämförs med tidigare bilder för att sen upptäcka var granbarkborrarna finns.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer