Krisplan presenterad – granbarkborren orsakade skador för en kvarts miljard

Uppdaterad
Publicerad

Under fjolårets extremvarma sommar var det mängder med skogsbränder och rekordstora angrepp på skogen av granbarkborren. Enligt Skogsstyrelsens prognos väntas angreppen bli minst lika stora i år. Nu har en krisplan presenterats för att möta hoten mot skogen.

Under förra året orsakade granbarkborren skador för en kvarts miljard kronor på ett område av 550 000 kubikmeter skog i Kalmar län. Det visar en inventering som Skogsstyrelsen nyligen presenterat.

– Det är är nästan dubbelt så mycket som mättes upp efter stormen Gudrun under 2005, det motsvarar ungefär en femtedel av en normal årsavverkning i Kalmar län, säger Ove Arnesson som är skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

Torr sommar hotar

Om våren och sommaren blir lika torr och varm som fjolåret så väntar ett mardrömsscenario för skogsägarna i länet. Både när det gäller skogsbränder och granbarkborrar.

– Kalmar ligger risigt till efter som vi ligger i bältet där vi riskerar ha en tidig försommartorka, därför är vi lite mer på tårna just nu, säger Ove Arnesson.

Kalmar län har överlägset mest angrepp av granbarkborren i hela landet. Foto: Petra Frid/TT

Oro för större skador

Det så kallade barrskogsbältet sträcker sig genom östra Kronoberg, Kalmar, Blekinge och nordöstra Skåne. Nu fruktar Skogsstyrelsen att granbarkborren kan slå till igen och orsaka ännu större skador än under förra sommaren.

– Om det blir en lika torr, varm vår och sommar så väntas granbarkborren skada omkring 3 miljoner kubikmeter barrskog i Kalmar län. När det gäller Götaland så beräknas 12,5 miljoner kubikmeter skog att skadas. Det är så klart oroväckande siffror, säger Ove Arnesson.

Ove Arnesson är mycket orolig för att 2019 skulle kunna bli ett katastrofår för skogsägarna i Kalmar län. Foto: Tindra Englund

Bråttom med insats

I mars månad väntas Skogsstyrelsen att hålla ett informationsmöte med skogsägarna. Men redan nu har de gjort en uppmaning.

– Vi vill att alla skogsägare att gå ut och undersöka om skogen blivit angripen av granbarkborren. Om så är fallet ska de redan nu göra en avverkning. För till våren när temperaturen når omkring 18 plusgrader så börjar borren svärma, då är det väldigt stor risk att den sprider sig vidare, säger Ove Arnesson.

Under onsdagen hölls ett krismöte i Oskarshamn där bland annat representanter från Länsstyrelsen, LRF, Skogsstyrelsen och räddningstjänsten deltog. Foto: Skogsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.