S-politikern berättar om sin människosmuggling Foto: Expressen

Gränspolisen har anmält S-politikern

Uppdaterad
Publicerad

Gränspolisen i Malmö har nu själv gjort en polisanmälan om människosmuggling efter Expressens avslöjande om en S-politiker i Småland.

– Jag fick reda på detta i morse och då beslutade vi att göra en polisanmälan om människosmuggling, säger Ulf Haugen polisiär förundersökningsledare vid gränspolisen i polisregion Syd.

Mannen som utpekas i Expressens avslöjande är inte frihetsberövad. Det handlar om en före detta politiker i Småland som avslöjats som människosmugglare. Expressen tog kontakt med mannen via ett anonymt konto och vid en träff på Kreta gick politikern igenom vad det kostade och hur enkelt det är att smuggla människor. När politikern avslutade sina uppdrag i Socialdemokraterna visste ingen varför han slutade, men då hade Expressen konfronterat mannen.

Ärendet är nu överlämnat till internationella åklagarkammaren i Malmö. När SVT Nyheter når åklagaren under torsdagseftermiddagen har inga nya uppgifter ännu framkommit.

– Jag har bara hunnit läsa det som rapporteras men nu måste vi göra en egen utredning och egen bedömning, säger åklagare Anna Edebalk vid internationella åklagarkammaren.

Förundersökning är inledd och inledningsvis är brottsrubriceringen människosmuggling.

SVT har försökt nå den utpekade mannen men utan att lyckas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.