Det är nyhetsbyrån Siren som har sammanställt uppgifter av Folkhälsomyndigheten om gravidas alkoholvanor i landet.
För 2015 är rikssnittet 4,2 procent av de gravida som dricker alkohol.
– När det handlar om graviditet är ett riskbruk allt över noll. Här har man alltså vid inskrivningen på mödravårdscentral fångat upp de som inte bara dricker, utan dricker mer än måttligt, säger Pi Högberg, utredare på Folkhälsomyndigheten, till Nyhetsbyrån Siren.
Kronoberg sticker ut
Sedan 2012 har andelen sjunkit med två procentenheter i hela Sverige. En minskning kan ses över alla län, men skillnaderna är stora regionalt.
– Det har minskat och det är väldigt positivt. Men man kan ju tycka att det ändå ligger högt, säger Pi Högberg.
Mellan 2013 och 2015 minskade andelen gravida med riskbruk i Kronoberg från 4,4 procent till 1,3 procent, vilket är lägst andel i hela landet. Högst andel har Värmland där motsvarande siffra är 7,1 procent.
– Det är en förvånansvärt stor skillnad. Man behöver titta på det mer i detalj, men vi ser att i Kronoberg är riskbruket lågt överlag, så det kan höra ihop med det, säger Pi Högberg.
Skador hos barn
– En hög andel riskabel alkoholkonsumtion i samhället påverkar även konsumtionen hos kvinnor i barnafödande ålder och i tidig graviditet, och därmed ökar risken för skador hos de barn som föds, säger Pi Högberg.
Hon säger att det även syns när man tittar på länder.
– I länder där alkoholkonsumtionen är hög överlag, så finns det en högre andel fosterskador som har med alkohol att göra. Det hänger ihop, säger Pi Högberg.