Arbetet med att synliggöra Tjustbygdens gemensamma kulturhistoria och skildra svunna ortsbors liv pågår för fullt. Foto: Svenska

Döda berättar historier i Västervik

Uppdaterad
Publicerad

”Kyrkogården berättar” heter Svenska kyrkans och Västerviks museums nya digitala rundvandring som skildrar Tjustbygdens historia. 25 begravda personer från Västervik, från olika tidsepoker, blir huvudkaraktärer i för orten betydelsefulla berättelser.

25 olika personer begravda på Västerviks kyrkogård porträtteras och deras livsöden används för att skildra viktiga historiska händelser i Västervik.

De utvalda personerna representerar olika tidsepoker och symboliserar viktiga historiska milstolpar. Emil Key, pappa till en av Sveriges internationellt mest kända kvinnor Ellen Key, och Fröknarna Wirén är exempel på två av porträtten.

Lanseringen av 25 nya porträtt på Gamla kyrkogården i Västervik invigs den 30:e maj.

Den digitala rundvandringen ”Kyrkogården berättar” lanserades i höstas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.