Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gwendolyn Maddy Hansson har jobbat på två IES-skolor, men efter att hon skaffade svensk lärarlegitimation ratades hon av koncernen. Foto: Ida Andersson/SVT

Gwen tog svensk lärarexamen – fick inte nytt jobb på IES

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha jobbat på två olika skolor inom Internationella Engelska Skolan, beslutade sig Gwendolyn för att ta en svensk lärarexamen. Men nästa gång hon sökte jobb i koncernen, möttes hon av tystnad.

Läraren Gwendolyn Maddy Hansson, eller Gwen som alla kallar henne, kom till Sverige 2005 efter att ha utbildat sig i hemlandet USA och undervisat både där och i Japan. 2013 fick hon jobb på Internationella engelska skolan i Göteborg.

Sedan dess har hon också jobbat på koncernens skola i Borås. Enligt henne själv fick hon goda referenser från båda skolorna.

SVT granskar engelskspråkiga skolor

Men efter hand ville Gwen utvecklas som lärare – hon lärde sig svenska och tog en svensk lärarexamen, vilket hon upplevde som ganska tufft.

– Först var jag tvungen att läsa upp till en viss nivå i svenska för att ens komma in på universitetet, och sen var det ändå ganska svårt att läsa svenska texter på den teoretiska nivån, säger Gwen.

”Vi är inte enhörningar”

Men Gwen klarade kraven och har nu svensk legitimation och behörighet för undervisning i engelska.

Då sökte hon jobb på just Internationella engelska skolan i Växjö. Inte som lärare i engelska dock. Några sådana annonser har IES i Växjö inte lagt ut – trots att de i somras fick kritik från Skolinspektionen för att olegitimerade lärare undervisar i språk.

”Tror det handlar om pengar”

Internationella skolor har, till skillnad från andra skolor, rätt att tillsvidareanställa även olegitimerade lärare. Dock inte som språklärare.

Skolan säger att de inte kan säga upp de obehöriga lärare som undervisar i språk med kort varsel. Men i sitt svar till Skolinspektionen uppger de att lärarna ”så snart som möjligt” ska erhålla svensk lärarlegitimation genom intensiv svenskundervisning.

Men de ville alltså inte anställa Gwen, som redan är legitimerad och kan svenska.

– Jag tror att det kan handla om pengar. Det är förmodligen billigare för dem att anställa en med engelska som modersmål som just kommit till Sverige.

Från fackligt håll inom IES får vi uppgifter om att de utländska lärarna har lägre ingångslön än de med svensk legitimation. Men enligt IES beror eventuella löneskillnader mellan svenska och utländska lärare på att många utländska lärare är nyutexaminerade.

De fick jobben som GWEN SÖKTE

Gwen är behörig enbart för undervisning i engelska, men sökte ändå jobb som speciallärare och lärare i slöjd på IES i Växjö.

SVT Småland kan nu visa att de som enligt hemsidan är special- respektive slöjdlärare på IES i Växjö just nu inte heller är behöriga för just den undervisningen.

En av två speciallärare är legitimerad förskollärare. Den andra har ingen lärarlegitimation alls.

Av de två som jobbar som slöjdlärare är situationen den samma – en saknar helt legitimation och en har lärarlegitimation, dock utan behörighet för att undervisa i slöjd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar engelskspråkiga skolor

Mer i ämnet