– Vi tar fram beslutsunderlag löpande för att snabbt kunna ta ett beslut om distansundervisning om situationen skulle kräva det, säger Christian Sandahl, områdeschef för gymnasiet i Växjö kommun. Foto: SVT.

Gymnasiechef: ”Förbered för distansundervisning”

Uppdaterad
Publicerad

Rektorer på Växjö kommuns gymnasieskolor har blivit ombedda att ta fram beredskapsplaner för att åter bedriva utbildning på distans vid uppkomst av plötsliga smittkluster.

– Om vi ser att det uppstår trängsel i kollektivtrafiken och att rätt avstånd inte kan garanteras i skollokalerna ska vi vara beredda att åter bedriva en del av undervisningen på distans, säger Christian Sandahl, områdeschef för gymnasiet i Växjö kommun.

Läget är fortfarande allvarligt

Läget är fortfarande allvarligt och det kommer att dröja innan våra liv återgår till det normala. Och skulle läget förvärras kan gymnasieskolan bli tvungen att gå tillbaka till fjärr- och distansundervisning. De sa utbildningsminister Anna Ekström (S) på en presskonferens under onsdagen.

Vid en eventuell återgång till distansundervisning kommer elever på årskurs 1 och elever med behov av särskilt stöd att prioriteras i Växjö. Det betyder att vissa elevgrupper kan komma att undantas från distansundervisning.

– Mötet mellan ettorna och lärarna är mycket viktigt och elever med behov av särskilt stöd är en grupp som vi också tänker på, säger Christian Sandahl.

”Stort handlingsutrymme”

Just nu arbetar rektorerna med att ta fram beredskapsplaner för att kunna skifta om snabbt vid uppkomsten av plötsliga smittkluster på skolorna.

I det sammanhanget välkomnar Christian Sandahl utbildningsminister Anna Ekström (S) tydliga besked om huvudmännens ansvar.

– Det är bra att staten ger oss ett tydligt och stort handlingsutrymme för att anpassa vår verksamhet efter våra lokal behov, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.