Kvinnan gjorde sig fin inför födelsedagen och skaffade lösnaglar. Nu varnas hon av sin arbetsgivare. Foto: TT

Hade lösnaglar på jobbet – hotas med uppsägning

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna inom hemtjänsten i Växjö kommun varnas efter att hon haft på sig lösnaglar på jobbet. ”Det känns fruktansvärt”, säger hon till SVT Nyheter Småland.

Kvinnan har varit anställd lång tid inom hemtjänsten och innan jul firade hon sin födelsedag. Hon skaffade då lösnaglar.

– De var inte speciellt långa, bara till fingerspetsen. Jag kände mig fin, säger den anställde som vill vara anonym.

Bröt mot hygienpolicy

Hon hade tänkt att ha naglarna i 3-4 veckor. Men när hon kom till jobbet sa chefen till henne att hon var tvungen att ta bort dem. Lösnaglarna bröt mot Växjös hygienpolicy.

Trots det behöll kvinnan naglarna.

– Det finns andra anställda som har lika långa naglar, säger hon.

Skriftlig varning

Nu har kommunen varnat henne skriftligen och hon hotas med uppsägning om beteendet upprepas. I varningen från kommunen står det att hon upprepade gånger ska ha blivit ombedd att ta bort naglarna och de skriver.

”Du har vägrat att ta bort de konstgjorda naglarna.”

Kvinnan uppger för SVT Nyheter att hon nu tagit bort naglarna.

Lutar sig mot myndighet

Kommunen uppger i ett mejl till SVT Nyheter Småland att deras hygienpolicy baseras på Socialstyrelsens föreskrifter. I skriften om ”basal hygien i vård och omsorg” står det:

”Underarmar och händer ska hållas fria från armbandsur, smycken, bandage, förband, stödskenor eller motsvarande. Naglarna ska vara korta och fria från konstgjorda material.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.