Håll hunden kopplad

Publicerad

Så här års föder många djur ute i naturen sina ungar och får därför inte störas av okopplade hundar. Ändå låter många ägare sina hundar springa fritt – trots att lagen förbjuder det.

Mellan den 1 mars och den 20 augusti måste hundar hållas under sån uppsikt att de inte kan springa fritt på marker där det finns vilda djur. Det betyder i praktiken att de ska hållas kopplade, såvida inte hunden lyder minsta vink från dess ägare. Det enligt svensk lag.

Ungarna stressas

Enligt Elias Turesson, jaktvårdskonsulent på Jägarförbundet i Kronoberg, befinner sig naturen just nu i en känslig period. Han säger att det är allvarligt om hundägare inte håller sina hundar kopplade.

– Det som kan hända är att hundarna stör djuren och då ser till att föryngringen kanske inte lyckas. Ungarna kan stressas och bli bortkörda från boet. Då överlever de inte alltid natten, säger han.

Kan bli bötfälld

Som ägare står man ytterst ansvarig för den skada som ens hund kan åstadkomma.

Just nu innebär det att hundägare kan bli bötfällda eller få sina hundar omhändertagna om de låter dem springa lösa bland vilda djur.

Trots lagen säger flera hundägare som SVT Nyheter Småland har pratat med att de rastar sina hundar okopplade i naturen.

– Han går så mycket i koppel i vanliga fall så i skogen släpper jag lös honom. Lagen bryr jag mig inte om för han har ingen jaktinstinkt alls. Han jagar inga djur, säger Monica Sålvemark, hundägare.

– Möter vi en annan hund så kopplar jag henne men annars får hon springa lös. Hon är en mycket speciell hund, säger Björn Lundell.

Svårt att ha den pli som behövs

Elias Turesson menar att nästan ingen har den pli på sin hund som behövs för att uppfylla lagens krav.

– Det kan fungera i nio fall av tio men rätt vad det är så jagar hunden någonting. Det finns nästan ingen som har hundra procent pli på sin hund. Det ligger i deras natur att jaga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.