Håll kollen på pollen – nu kulminerar nivåerna i Småland

Publicerad

De som är allergiska mot pollen gör nu bäst i att fylla fickorna med tabeltter, nässprej och ögondroppar. Pollenprognoser från 18 mätstationer över hela landet visar att Västervik med omnejd, förutom Jönköping och Stockholm, kommer att drabbas hårdast i Sverige.

Enligt siffror från 1177 Vårdguiden får ungefär en femtedel av landets tonåringar och vuxna besvär med pollenallergi under vår och sommar. Den långdragna vintern och plötsliga våren har gjort det extra svårt för allergiker just i år. Enligt björkpollenprognoser från 18 mätstationer över hela landet kommer Västervik att vara värst drabbat förutom Jönköping och Stockholm. Agneta Ekebom är intendent på Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska Riksmuseet, som sköter mätstationerna.

– Det ser ut som om att kulmen för björkpollen kommer i början av nästa vecka. I år har björkarna också extra rika hängen vilket gör att nivåerna blir högre än vanligt, säger Agneta Ekebom.

Vid pollenallergi är det vanligt att man får ett eller flera symptom, De kan variera från person till person, men vanligast är att man drabbas av både snuva, nästäppa och kliande och svullna ögon. Ofta kan man även känna sig trött och okoncentrerad. Dessutom kan pollenallergi i vissa fall påverka luftrören, vilket kan leda till rethosta och andnöd.

Fem snabba tips – så gör du för att slippa pollen

1. Har du allergimedicin? Se i så fall till att ta den i god tid. Helst en månad innan pollensäsongen drar igång som värst.

2. Vädra sovrummet på natten då pollenhalterna är låga och tvätta dina lakan oftare än vanligt.

3. Häng inte ut kläder eller sängkläder på vädring eller tork utomhus.

4. Tvätta håret varje dag för att skölja bort pollen som kan ha fastnat och byt kläder när du varit utomhus.

5. Ha fönster och dörrar stängda under dagen.

Källa: Riksförbundet Unga allergiker

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.