Under fredagen gjorde socialminister Lena Hallengren (S), praktik på Systembolaget i Kalmar för att få insyn i verksamheten och lära sig mer om deras uppdrag och arbetsmetoder. Foto: SVT

Minister kritiserar söndagsöppet på Systembolaget

Publicerad

Under fredagen föreslog Moderaterna att Systembolaget även ska ha öppet på söndagar. Moderaterna menar att svenskarna ska få bestämma själva när de vill köpa alkohol, något socialminister Lena Hallengren (S) menar kan skada de anhöriga till alkoholister.

Under fredagen var Lena Hallengren på Systembolaget i Kalmar för att göra butikspraktik. Syftet med praktiken är att ministern skulle få en bättre insyn i verksamheten, eftersom hon har ansvar kring frågor som rör Systembolaget och Sveriges alkoholrestriktiva politik.

Det var Sveriges Radio som först kunde rapportera om att Moderaterna under fredagen tagit upp frågan i partiet och ska diskutera det under partiets stämma i oktober. Något som kritiseras av socialminister Lena Hallengren (S).

– Jag vill nog påstå att vi har en god tillgänglighet och skulle vi öka den tillgängligheten så tycker jag man ska beakta vad det kan betyda för de kvinnor och barn som lever i familjer där det också leder till våld och en väldigt otrygg miljö, säger Lena Hallengren (S).

Men de flesta som dricker har ju faktiskt inte alkoholproblem, ska de inte ha rättigheten att få välja själva?

– Vi har bestämt oss i Sverige för att vi gemensamt tar ansvar för att den som lever med ett beroende, med ett missbruk men också att vi inte ska ha en alltför stor tillgänglighet på det sättet. Så det handlar om solidaritet med den som lever med någon som har en alkoholkonsumtion som de inte kan hantera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.