Foto: TT

Halsfluss i fokus i ny sydsvensk forskarstudie

Publicerad

Forskare ska i en stor undersökning utreda hur olika bakterier vid halsfluss påverkas av antibiotika. I studien ingår 300-personer från Småland och Östergötland.

Studien ska utföras av av tre forskare som ska titta på personer som drabbats av halsfluss. I dag säger riktlinjerna att en patient ska ges penicillin om snabbtestet visar grupp A-streptokocker i halsen.

– Tidigare forskning visar att antibiotika förkortar tiden med symptom med en till två dagar vid halsfluss som orsakas av grupp A-streptokocker. Men många av dessa patienter, som i snabbtestet inte har grupp A-streptokocker kan vara lika dåliga, säger Katarina Hedin ansvarig för forskargruppen.

Glädje av behandlingen

Dessa patienter har också halsfluss, men deras sjukdom orsakas av andra bakterier än grupp A-streptokocker. Katarina Hedin vill undersöka om några av dessa patienter kan få symtomlindring med antibiotika, och hur mycket i så fall.

– Vi ska bara behandla de patienter som har glädje av behandlingen, för det är viktigt att inga andra patienter behandlas säger Katarina Hedin.

Läkarna följer inte riktlinjerna

– Ett problem med den här gruppen patienter är att läkarna inte alltid följer riktlinjerna, utan skriver ut antibiotika trots att snabbtestet är negativt. Det ökar risken för resistens och därför vill vi undersöka om en sådan förskrivning har någon effekt, säger Katarina Hedin ansvarig för forskargruppen.

Studien som ska pågå under två år har beviljats ett startbidrag på 500 000 kronor.

Forskningsrådet i sydöstra Sverige (FORSS)

Verksamheten startades 1995 och är ett samarbete mellan Region Jönköping län, Landstinget i Kalmar län, Region Kronoberg och Region Östergötland samt Medicinska fakulteten Linköpings universitet, Linnéuniversitetet och Hälsohögskolan Jönköping University.

Forss övergripande syfte är att stärka den regionala samverkan inom forskning och utveckling – särskilt inom kliniska, patientnära problemområden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.