Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Nilsson är hamnkapten på Slottsholmens marina. Elbåtarna för uthyrning kommer att ha navigeringssystem som hjälper oerfarna sjöfarare. Foto: Johan Öhrling Elltorp, Hedvig Nittve/SVT

Elbåtar för uthyrning – snart på plats i Västervik

Uppdaterad
Publicerad

I sommar kan den som är i Västervik hyra en elbåt med ett knapptryck i mobilen. Slottsholmens marina satsar nu på en techplattform där man kan hyra elbåtar. – Det är lite likt systemet med elsparkscyklar, säger hamnkaptenen Andreas Nilsson.

Gästhamnen i Västervik vill ligga i framkant och satsar därför på digitalisering. Besökaren kan få all information den behöver, boka hamnplats och betala avgiften i en och samma app.

– Besökarna har allt högre krav, så vi ville göra det så enkelt som möjligt för våra besökare, säger Andreas Nilsson, hamnkapten på Slottsholmens marina.

Västervik

Till sommaren kommer det finnas elbåtar att hyra i mobilen. De går långsammare än vanliga båtar och har ett navigeringssystem som hjälper även den oerfarna sjöfararen.

Ingen risk för felparkering

– Det är lite likt systemet med elsparkscyklar som finns i många städer. Vi vill ge de besökare som kommer hit utan båt möjligheten att uppleva skärgården på sitt eget sätt, säger Andreas Nilsson.

Det har uppmärksammats i media att de här elsparkcyklarna inte alltid parkeras rätt. Är du orolig för samma problem här?

– Nej, inte alls. Man hade ju nästan önskat att vi skulle ha så många båtar att det skulle bli ett problem, säger Andreas Nilsson, och fortsätter.

– Vi kommer ha specifika platser där de här båtarna får läggas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västervik

Mer i ämnet