Sven-Åke Eriksson i Lidnäs utanför Moheda har ett speciellt intresse för väder. Observationerna som han gör kan följas i hela världen på webben. Foto: Jan-Eric Lundberg/SVT

Sven-Åke delar väderdata med tusentals andra över hela världen

Uppdaterad
Publicerad

Sven-Åke Eriksson kallar sig själv för en ”nörd” när han berättar om sitt intresse för väder och teknik. Hans väderstation är uppkopplad och delar sina data på vädernätverket weather observations webbsajt WOW – som SMHI sedan lägger ut på sin egen sajt.

I Lidnäs utanför Moheda finns en väderstation som samlar in data om hur vädret är. Informationen bearbetas och läggs ut på det globala vädernätverket WOW, med tusentals uppkopplade väderstationer runt hela jorden.

Sven-Åke Eriksson är en av dem som har kopplat upp sin väderstation.

– SMHI uppmanar dem som har privata väderstationer att ansluta sig. Jag gjorde det redan 2017, säger Sven-Åke Eriksson.

Finns i över 200 länder

Det är det Royal Meteorological Society i Storbritannien som ligger bakom WOW. Tjänsten har varit igång sedan 2011.

Över 10 000 väderobservatörer i mer än 200 länder rapporterar in hur vädret är hos just dem.

Sven-Åke Eriksson. Foto: SVT

När möjligheten att kunna dela sina väderdata på webben kom, köpte han en egen väderstation som gick att koppla upp mot WOW-nätverket

Se Sven-Åke visa sin egen privata väderstation i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.