Hör Peter Sandwall berätta om vad det nya uppdraget betyder för honom, och vad han ska ta itu med först. Foto: Christine Olsson/TT

Peter Sandwall blir ny landshövding i Kalmar län

Uppdaterad
Publicerad

Idag meddelade regeringen att Peter Sandwall kommer bli ny landshövding i Kalmar län, han tillträder den 21 september och ersätter då den vikarierande landshövdingen Cecilia Schelin Seidegård.

– För min del känns det här som ett spännande och bra steg framåt och jag ser verkligen fram emot att göra vad jag kan för att driva utvecklingen i länet framåt på bästa sätt, säger Peter Sandwall.

Sedan 2012 arbetar Peter Sandwall som generaldirektör för Försvarsmakten och han har dessförinnan arbetat både inom Finansdepartementet och som fartygschef i flottan. Han är utbildad nationalekonom och reservofficer.

– Jag har med mig en del erfarenheter både från det jobb jag har nu och sedan tidigare. Det handlar om hur man leder en komplex organisation och jag har jobbat mycket med samverkan både med andra myndigheter och mot näringslivet, säger han.

”Självklart inte bra att byta landshövding så ofta”

Peter Sandwall tar över uppdraget från den vikarierande landshövdingen Cecilia Schelin Seidegård, som tillträdde i oktober förra året. Både hennes föregångare och föregångaren dessförinnan tvingades båda två avgå i förtid till följd ekonomiska oegentligheter i residenset.

– Jag är medveten om historiken till någon nivå, och det är självklart inte bra att behöva byta landshövding så ofta. Men jag är inte orolig för länsstyrelsen för jag vet att det arbetet har fortsatt. Min roll blir inte minst att bidra med kontinuitet, säger Peter Sandwall.

Upptäcker länet

– Jag har inte varit jättemycket i länet tidigare, de gånger jag har varit där har jag kommit sjövägen. Men de erfarenheter jag har är bara positiva, säger Peter Sandwall.

Hur känns det då att göra Kalmar till ditt hem för de kommande åren?

– Det är en del i uppdraget, att lära känna länet och en del ny av landet. Både med de utmaningar och de fina delar som finns där, så det känns spännande att få ta del av det, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.