Vikarierande landshövding Cecilia Schelin Seidegård är trygg med den nya rekryteringen av Peter Sandwall, men säger att det känns vemodigt att lämna Kalmar. Foto: SVT

Nuvarande landshövdingen om Sandwall: ”Han en väldigt trevlig person”

Uppdaterad
Publicerad
Idag meddelande regeringen att Peter Sandwall blir ny landshövding i Kalmar län till hösten.
– Jag känner Peter och han är en erfaren statstjänsteman som vet vad myndighetschefsrollen går ut på. Han en väldigt trevlig person, positiv och ödmjuk, säger nuvarande vikarierande landshövding Cecilia Schelin Seidegård.

Peter Sandwall är idag generealdirektör för Försvarsmakten och har tidigare arbetat både inom Finansdepartementet och i flottan. Han tillträder som landshövding för Kalmar län den 26 september i år fram till och uppdraget sträcker sig till den sista augusti 2026, med möjlighet till förlängning i ytterligare tre år.

– Han har vissa kunskaper med sig som kan vara bra, kring krishantering och totalförsvaret vilket jag tror vi kommer arbeta ännu mer med efter pandemin. Sen har Försvarsmakten arbetat mycket med jämställdhet och mångfald, vilket jag tror han kan bidra med även här, säger Cecilia Schelin Seidegård.

Tar över skandalomsusat uppdrag

Den nya landshövdingen tar över uppdraget från den vikarierande landshövdingen Cecilia Schelin Seidegård, som tillträdde i oktober förra året. Hennes företrädare tvingades avgå då det framkommit att han betalat svarta löner till serveringspersonalen under hans privata fester i residenset.

Även landshövdingen dessförinnan tvingades avgå då det framkommit att han ringt telefonsexlinjer för tiotusentals skattekronor och haft destruktiva alkoholvanor.

– Det är en väldigt bra myndighet som i sig inte är skandalomsusad, men däremot har tidigare landshövdingar varit det oturligt nog. Peter är en profil som jag tror kommer generera en säker och trygg arbetsplats, så jag är väldigt trygg med den här rekryteringen, säger Cecilia Schelin Seidegård.

Hur känns det för dig att lämna ditt uppdrag som vikarierande landshövding?

– Jag visste ju att det var tidsbegränsat men självklart är det vemodigt att lämna Kalmar, men man får inte bli för blödig, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer