Gästarbetaren fick äta djurens mat

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara djuren på Ölands djurpark som far illa. Gästarbetare berättar att de arbetat minst 60 timmar i veckan och efter skatt och avdrag för mat och hyra blev det 6.000 kronor i handen

Gästarbetarna på Ölands djurpark får mat som har skänkts till parken som djurfoder och jobbar under slavliknande förhållanden. Det kan nu Smålandsnytt och P4 Kalmar berätta.

Marcin Wilk är en av ett 70-tal gästarbetare som under högsäsong har jobbat på Ölands djurpark. Hans pappa hade arbetat på parken varje sommar sedan 2001 och 2010 följde Marcin med sin far.

Tvingades bo i baracker

Det var en chock för Marcin när han förstod hur hans pappa och de andra gästarbetarna haft det de senaste tio åren.

Gästarbetarna jobbade alltid minst 60 timmar i veckan men ofta ännu mer. Av de 12.000 kronor efter skatt som de fick i lön, tog parken direkt tillbaka hälften för mat och hyra.

De flesta gästarbetare levde tillsammans i en barack utanför parken. Två personer delade på varje rum på tolv kvadratmeter.

– Det var obligatoriskt att bo och äta där, säger Marcin. Att säga att man ville bo eller äta på annat håll var det samma som att säga upp sig.

Åt mat som var tänkt till djuren

Maten som gästarbetarna fick betala för var till stor del mat som hade skänkts till djurparken av lokala handlare, och var tänkt som djurmat. Mat som var på väg att bli dålig och som butikerna inte kunde sälja.

– Det var skräp helt enkelt. Inte så trevligt, säger Marcin.

De 6.000 kronor som blev kvar efter hyran och maten fick Marcin och Henryk kontant direkt i handen. Sedan fick de skriva på ett papper att de hade fått sin lön – men på pappret stod ingen summa. Likadant var det med anställningskontrakten som också var helt blanka när de undertecknades.

– Stället är en katastrof, det är som en feodal industri med härskare och bönder, säger Marcin.

Fick inte åka till tandläkaren

Allt som de två före detta anställda berättar bekräftas för Smålandsnytt av andra som också jobbat på parken. En av dem är Mats som var djuransvarig på Ölands djurpark för några år sedan.

– Jag skäms för att jag inte tog tag i det som jag skulle. Och det är inte djurens missförhållanden som har gjort mig mest illa utan det är hur gästarbetarna behandlas, berättar Mats.

Mats berättar om en polsk kille som hette Adam och som hade svår tandvärk.

– Kinden var helt svullen och han hade jätteont. Jag gick in på kontoret och frågade om jag kunde få låna en bil och skjutsa honom till Färjestaden. Men svaret jag fick var att han är här för att jobba och så fick jag några värktabletter att ge honom, berättar Mats.

Ölands djurpark vill inte kommentera uppgifterna eftersom de just nu är inblandade i en rättslig process med Marcin Wilk, som stämt Ölands djurpark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Ölands djurpark

Mer i ämnet