Han fick jobb i Växjö två veckor efter flykten från Ukraina

Publicerad

Den 28 februari, bara fyra dagar efter att kriget i Ukraina bröt ut, kom Oleksandr och hans familj till Växjö. Och det dröjde inte lång tid innan han var i arbete.

Redan innan situationen blev orolig i Ukraina hade Oleksandr Kurovskyy planer på att flytta till Sverige i framtiden. Han hade kontakter som uppmuntrade honom att flytta hit, med löfte om en bättre framtid.

– Hela familjen funderade starkt på det, men vi hade inget datum satt för en flytt, säger han.

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

Jobb och boende ordnat

Redan första dagen när kriget började var valet självklart. Sverige var landet som familjen ville flytta till eftersom möjligheterna fanns här. Och precis så var det – två veckor efter ankomsten från ukrainska staden Rivne till Växjö hade familjen en lägenhet och Oleksandr ett tillfälligt jobb.

– Vi lyckades hyra en lägenhet i centrala Växjö och jag fick ett vikariat på bilverkstaden. Barnen går även i skolan, säger Oleksandr Kurovskyy.

Just nu gör han allt för att kunna fortsätta jobba i länet. Hans svenska kontakter har däremot lärt honom att han saknar den största nyckeln till en ljus framtid – språket.

– Vi lägger all fokus på att studera svenska just nu, sedan får vi ta det därifrån, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

Mer i ämnet