Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Myntet som Max Holm hittade mitt på storgatan i Växjö var från 1200-talets Tyskland. Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Max mystiska medeltida myntfynd – ”Troligtvis inte svenskt”

Publicerad

Ett blänkande litet mynt som på sin höjd bara väger ett par gram hittade 10-årige Max Holm av en ren slump mellan några gatstenar på Storgatan i Växjö. Experterna vet ännu inte riktigt vad det är för mynt som Max har funnit.

Det var för en tid sedan som Max Holm från Växjö hittade ett litet mynt i en skarv mellan några gatstenar mitt på Storgatan i Växjö. Ett litet mynt som han gömde i en låda hemma på sitt rum.

Glömde det i sin låda

– Jag glömde faktiskt bort det i min låda. Sedan när jag gick till ett museum och tittade på en massa mynt, kom jag ihåg mitt mynt hemma i lådan. Då berättade jag för mamma och sedan hände allt det här, säger Max Holm.

SVT Nyheter Småland har pratat med Tim Schröder, kulturmiljöhandläggare på länsstyrelsen i Växjö. Han kan inte med säkerhet säga vad det är för mynt som Max har hittat.

Myntet är troligtvis inte svenskt

– Det förefaller vara ett medeltida mynt. Vi har inte lyckats bestämma det ännu. Troligtvis är det inte svenskt. Vi har varit i kontakt med Kungliga myntkabinettets experter och det finns indikationer om att det kan röra sig om 1400-tal. Men det kan nog vara äldre också, säger Tim Schröder.

Myntet som Max hittade påträffades i ett område som ligger utanför det medeltida lagret. Men det kan enligt Tim finnas en naturlig förklaring på det.

Länsstyrelsen är inte säkra på hur myntet har hamnat här

–Det kan vara så att det har funnits någon medeltida gård i det här området, och när man har lagt om plattor eller gjort grävarbeten har det kommit upp till ytan, säger Tim Schröder.

Länsstyrelsen ska nu ta hjälp av myntexperter från Tyskland i sin strävan att få reda på varifrån myntet kommer och hur gammalt det är.

Max är full av förväntan över sitt fynd – och hoppas att myntet är mycket värt.

– Jag tror att det är värt 40 000 eller 50 000 kronor. Vi får väl hoppas att det är värt så mycket pengar avslutar Max.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer