Han jobbade 30 timmar i sträck

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänstens Kenneth Emricsson har tillsammans med runt 30 andra brandmän arbetat sedan igår eftermiddag med att bekämpa storbranden i Kalmar. På tisdagsförmiddagen kunde de äntligen konstatera att branden var helt släckt. Kombinationen av kemikalier och brand gjorde släckningen komplicerad.

Larmet om branden vid industrin Lackeby products i Kalmar kom vid 16-tiden på måndagseftermiddagen. Klorvätesyra, som är giftig vid inandning, var en av de kemikalier i industrin som börjat brinna.

Först vid elvatiden på tisdagsförmiddagen kunde räddningstjänsten konstatera att branden var helt släckt. Avspärrningarna kvarstår nu endast runt själva industrin.

Brand i industrilokal i Kalmar

Jobbade 30 timmar i sträck

Kenneth Emricsson är räddningstjänstens informationsbefäl och han gick på sitt pass klockan 05 måndag morgon. Så när brandlarmet gick klockan 16 hade han redan arbetat många timmar. Nu har han tillsammans med cirka 30 andra brandmän slitit natten igenom för att bekämpa lågorna.

– Vi börjar bli lite slutkörda här. Men det är ju sådant som händer i vår bransch, säger han.

Vid elvatiden befann sig endast ett fåtal från räddningstjänsten kvar på platsen och nu går arbetet in i en ny fas.

– Nu är läget ganska statiskt på platsen. Vi överväger vad som blir nästa steg och vilka åtgärder vi ska vidta. Det handlar om samverkan mellan olika aktörer. Men vi kommer fortsatt ha folk kvar som bevakar platsen, säger Kenneth Emricsson.

Komplicerat arbete

Enligt Kenneth Emricsson ryker det inte längre från platsen och ett saneringsarbete kommer att inledas. Men det har varit ett något annorlunda arbete för räddningstjänsten.

– Det är ingen vardagsolycka det här direkt. Vi har inte kunnat gå in och angripa branden på det sätt som man normalt gör. Vi har fått arbeta mycket utifrån för att komma åt branden. Kombinationen av kemikalier och branden gör att insatspersonalen måste ha en viss skyddsutrustning och den är bra mot giftiga ämnen men inte så bra mot brand.

Kenneth Emricsson bedömer att det är en begränsad del av industrin som blivit brandskadad och att övriga delar kan ha rökskadats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand i industrilokal i Kalmar

Mer i ämnet