Foto: TT

Han vet hur man tystar portugiser

Uppdaterad
Publicerad

Det är 32 år sedan, men före detta Kalmar FF-spelaren Tony Persson minns fortfarande hur han sänkte Portugal i VM-kvalet.

– Det var mycket euforiskt, det blev helt tyst på läktarna.

I 84:e minuten fick dåvarande Kalmar FF-spelaren Tony Persson hoppa in för Östers Andreas Ravelli på mittfältet. Portugal hade precis kvitterat och låg på för ett segermål, inför 75 000 portugisiska fans på läktarna i Estado da Luz.

VM-kvalet i fotboll 2012-2013

– Det var övertid. Jag vet inte om det var första eller andra gången jag rörde bollen, men jag bröt ett uppspel och spelade ut bollen till Kalle Björklund. Sen stack jag mot första stolpen och hann precis före målvakten och kunde peta in segermålet, säger Tony Persson, som numer är styrelseledamot i Gais.

Kortvarigt firande

Firandet blev kortvarigt för Tony. Alldeles innan domaren blåste av matchen blev han knockad i en nickduell.

– Jag kommer ihåg att alla firade segern, medan jag låg på hotellrummet med ett igenmurat öga. Men det var det värt.

Hur tror du det går i kväll, 32 år senare?

– Jag tror vi går vidare, men det är väldigt små marginaler här. Vi kan mycket väl vinna borta, precis som vi kan förlora hemma.

Men utan dig på planen, vem ska avgöra då?

– Alla säger ju Zlatan, men det vore kul om Elmander fick göra ett mål.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kvalet i fotboll 2012-2013

Mer i ämnet