Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Han vill bara ha gäster från regionen på sin camping Foto: Peter Magnusson

Ölandscampingens nya regel – bara gäster från Kalmar län

Uppdaterad
Publicerad

I sommar kommer enbart gäster från Kalmar län vara välkomna till Wikegårds camping på norra Öland.
– Blir de sjuka så belastar de ju bara sin egen sjukvård och det hade de ju gjort i vilket fall, resonerar campingens ägare Fredrik Fredriksson.

Fredrik Fredriksson tror att hans strategi kommer att minska motsättningarna mellan turister och de bofasta som är rädda att vården ska bli överbelastad.

Men med enbart turister från Kalmar län skulle många företag på Öland få en tuff sommar.

Turismen viktig för Borgholm

– Det vore förödande för vår kommun samtidigt som liv och hälsa naturligtvis alltid går först, säger Ilko Corkovic (S), som är kommunstyrelsens ordförande i Borgholms kommun, där Fredrik Fredrikssons camping ligger.

Enligt en rapport från konsultföretaget WSP var Borgholm 2018 den kommun i landet som efter Åre hade högst andel anställda inom hotell- och restaurangnäringen. Samtidigt de har den äldsta befolkningen där 30 procent ingår i riskgruppen. En ekvation som inte är helt lätt att få ihop. Fredrik Fredriksson tycker att han genom att bara välkomna gäster från Kalmar län ändå får ihop de motstridiga intressena någorlunda.

Vill att Öland ska marknadsföras

– Självklart kommer vi att göra ett ekonomiskt tapp men det finns ju grader i helvetet. Om du ser de som ligger på IVA och kämpar för sitt liv i en respirator så har pengarna ingen betydelse, säger Fredrik Fredriksson.

Han vill att Borgholms kommun ska storsatsa på att få så många som möjligt av de som bor i Kalmar län att välja Öland i sommar. För som reglerna ser ut nu kan de ju lika gärna välja att åka en eller två timmar åt något annat håll.

– Jag tycker att det mest logiska är att de från länet kommer hit så att vi belastar sjukvården med de patienter som vården här har en beredskap för, säger Fredrik Fredriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet