Under årets licensjakt på lodjur sköts åtta lodjur i Kalmar län. Lika många fälldes i Jönköping och i Kronoberg dödades fyra lodjur.
Nu står nästa års jaktsäsong inför dörren, och då vädjar Svenska Rovdjursföreningen till de småländska landshövdingarna (som är de som formellt bestämmer om att tillåta licensjakt eller ej) att besluta att det inte ska bli någon lodjursjakt här 2022.
Fridlyst djur
– Lodjuret är i grunden en fredad art, den är fridlyst, och det var den redan när vi gick med i EU. Och det är fortfarande en strikt skyddad art enligt EU-direktiven och genom vår egen lagstiftning, säger Robert Franzén som är regionansvarig för Svenska Rovdjursföreningen i Småland/Öland.
Lodjursstammen växer sig starkare i Götaland och i de småländska länen. I exempelvis Kalmar län var lodjuret i princip utrotat för bara 20 år sedan. Idag finns det ett 60-tal individer i länet, uppskattar länsstyrelsen som gör årliga inventeringar.
Liten inverkan på tamdjur
Ett argument som förs fram för att man ska hålla lodjursstammen nere är att de ger sig på tamdjuren.
– Skadan är väldigt, väldigt liten, och mycket mindre än man befarade när lodjuret börja expandera. I Kalmar län 2020 handlar det om tre döda får och året innan var det inte ett enda, säger Robert Franzén.
Statistiken kommer från SLU - Sveriges lantbruksuniversitet – och den ser likartad ut även för de andra smålandslänen. I Jönköping dödades 10 får av lodjur 2020 och fyra 2019. Kronobergs siffror är fem respektive ett.
– Djurägarna ersätts ju också för detta, säger Robert Franzén.
Kronoberg har sagt nej till jakt
Robert Franzén påpekar också att länsstyrelserna betalar ut miljonbelopp i bidrag till markägare för att bland annat kunna stängsla mot rovdjur.
Kronobergs län har redan meddelat att det inte blir någon licensjakt på lo under 2022. I Kalmar och Jönköpings län fattar man beslut i början av december.