Hästen Acce ramlade ihop och dog på tolvslaget. Ägaren är säker på att hästen dog av skräck. Foto: Privat

Hästen Acce dog när nyårsraketerna small: ”Såg det med egna ögon”

Uppdaterad
Publicerad

Bo Götessons häst Acce dog när nyårsfyrverkerier small på Öland vid tolvslaget. Ägaren själv är övertygad om att hästen dog av skräck.

– De sprang runt av rädsla och precis när Acce passerat mig så snubblade han och rullade runt två gånger, blev liggandes där och reste sig inte igen, säger Bo Götesson.

Bo Götesson bor utanför Köpingsvik på Öland och har flera hästar. En av dem, Acce, dog vid tolvslaget när det sköts raketer 100-150 meter från hästarna.  

– Jag är glad att jag var där och såg det med mina egna ögon. Ingen kan förklara bort det. Jag vet exakt vad som hände, säger hästägaren.

Att bevisa att hästen dog av skräck blir svårt, men Bo Götesson säger att han har tagit hand om hästar i många år och beskriver att han såg paniken bland hästarna som sprang runt. Därför är han ganska säkert på att det var fyrverkerierna som tog livet av Acce.  

Hur tänker du om det? 

– Det viktigaste är inte att det var just min häst. Det viktigaste är att vi behöver visa hänsyn till varandra. Jag förstår att folk vill skjuta på vid tolvslaget, men inte hela kvällen och nära djur, säger Bo Götesson.

Mer rädda av att vara inne

Bo Götesson hade hästarna ute vid tolvslaget och tror inte att det hjälper om man har hästarna inne i stallet.

– Vi har provat tidigare att ha hästarna inne men när det skjuts och hästarna inte ser vart det kommer ifrån då blir de ännu mer rädda, säger han.

Bo Götesson har förståelse för att folk vill skjuta raketer på nyårsafton, men förväntar sig att folk ska visa hänsyn till djur.

– Man kan titta lite runt och se om det finns djur i närheten. Då kan man gå några hundra meter bort och skjuta åt ett annat håll, säger han.

SE OCKSÅ: Fler köper lugnande medel till sina djur inför nyår

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.