Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Patrik Delborn berättar i videon om hur det känns när han inte får bygga vallar för att skydda sitt hus. Foto: Hamed Ubaidi/SVT Arkiv

Översvämningen förstörde Patriks hus utanför Kalmar – får inte bygga skyddsvallar

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Patrik och Cecilia Delborns hus förstördes av översvämningar 2017 på Revsudden precis utanför Kalmar har de sökt dispens hos länsstyrelsen två gånger för att få bygga skyddsvallar vid stranden för att skydda sitt hus. Men de har fått avslag.

– Jag är rädd att mitt hus ska förstöras igen, säger Patrik Delborn.

Det var 2017 Patrik och Cecila Delborns hus drabbades av översvämningar. Den totala kostnaden för renoveringen hamnade på ungefär två miljoner kronor. Paret själva betalade ungefär 200 000 och resten betalade försäkringen. 

– Det var en stor katastrof att se mina hus förstöras. Jag vill inte att det ska hända igen, säger Patrik Delborn.

Hör Patrik berätta i klippet ovan.

Fick avslag på sin ansökan om skyddsvallar

Patrik och Cecilia ansökte hos Länsstyrelsen i Kalmar om att få bygga skyddsvallar. Först fick de ja. Beslutet överklagades dock till Mark- och miljödomstolen av grannar och bygdegårdsföreningen.

Mark- och miljödomstolen sa nej till bygget, med motiveringen att miljövärden, naturvärden och strandskydd väger tyngre än enskilda intressen.

Patrik gav dock inte upp utan lämnade in en ny ansökan till länsstyrelsen, som nu sa nej. Ett beslut Patrik Delborn överklagat.

Så säger länsstyrelsen om Patrik Delborns ansökan om att bygga skyddsvallar:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åsa Axheden, tillförordnad chef på Vattenenheten hos Länsstyrelsen i Kalmar förklarar i videon ovan varför Patrik Delborns ärende fick avslag. Foto: Hamed Ubaidi/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet