Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se föremålen som räddades och hör om kyrkans framtid i klippet. Foto: Olof Peterson/SVT

Här är föremålen som räddades ur branden – men framtiden för Sjösås kyrka är oklar

Uppdaterad
Publicerad

Framtiden är osäker för Sjösås nya kyrka dagen efter lördagens storbrand som slukade stora delar av byggnaden från 1860-talet.

– Det är en praktisk, ekonomisk och kulturhistorisk fråga som måste vägas in, säger fastighetschefen Mats Lindblad.

Men flera föremål gick att rädda och har nu hamnat på pastorsexpeditionen.

Dagen efter branden i Sjösås nya kyrka var det fortfarande för hett för att polisen skulle kunna göra en teknisk undersökning. Under söndagseftermiddagen kom även larm om att branden flammat upp på nytt.

Men vad som orsakade branden i Sjösås kyrka är fortfarande oklart. Polisen har inlett en förundersökning och rubricerar händelsen som grov mordbrand, men man vet alltså fortfarande inte hur branden startade.

– Där finns en trolig brandplats. Där finns en elcentral och en elektrisk orgel. I övrigt finns inte mycket installationer som kunnat skapa det här. Vi har inte haft åska och vi har inte haft verksamhet i kyrkan den senaste veckan, säger fastighetschefen Mats Lindblad.

Kyrkans framtid är oklar

Nästa steg för kyrkan är att ta ställning till kyrkobyggnadens framtid. Möjligheterna är att bygga upp den på nytt, skapa en ruin eller ta bort den helt.

– Det är sådana diskussioner man måste ta. Det är en praktisk, ekonomisk och kulturhistorisk fråga som måste vägas in.

Men en del föremål gick att rädda. På pastorsexpeditionen i Braås ligger nu ljusstakar, kollekthåvar och ett krucifix från 1400-talet. Men kyrkans äldsta föremål, en dopfunt från 1200-talet, är begravd i ruinen och befaras vara förstörd.

Se bilderna från den nedbrunna kyrkan i klippet.

Sjösås nya kyrka

Kyrkan uppfördes under 1860-talet. Den är en traditionell sockenkyrka i nyklassicistisk stil som bland annat kännetecknas av det höga och spetsiga tornet. Vid församlingen arbetar förutom präster även musiker, pedagoger samt administrations- och servicepersonal.

Källa: Svenska kyrkans hemsida

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.