Här är landsbygdsskolan som lärarna vill pendla till

Uppdaterad
Publicerad

Var fjärde lärare i Sverige byter jobb varje år i snitt. Men på Fliserydsskolan i Mönsterås har ingen ny personal anställts på tre år.

– Här väljer man att stanna kvar, säger Anita Törnkvist, rektor.

Mellan Oskarshamn och Mönsterås ligger lilla Fliseryd med drygt 700 invånare. Hit, till byns kommunala grundskola, pendlar grundskollärare ända från Kalmar. För två år sedan stod den nya skolbyggnaden klar efter att den gamla fått rivas på grund av fuktproblem.

Mönsterås kommun ligger i topp i Småland när det kommer till personalomsättning bland lärare. Men Fliserydsskolan går mot statistiken.

Valet 2022 Småland

– Jag har varit här i elva år och valt att stanna här. Och det har att göra med att vi har en stark vi-känsla i personalen. Vi är ju en liten skola, så barnen är allas ansvar, säger läraren Maria Askebring.

Inte grönare på andra sidan

Nyckeln till den låga personalomsättningen i Fliseryd är skolans storlek och att lärarna får vara delaktiga vid stora avgörande beslut. I alla fall om man får tro rektor och lärare. Men det har hänt att personal sagt upp sig tidigare.

– Ibland är det en lönefråga, att andra kommuner kan pressa upp högre. Men det är lärare som kommer tillbaka ändå, för de märker att det inte är grönare på andra sidan, säger rektor Anita Törnkvist.

Drygt tolv lärare har tillsammans hand om 111 elever i åldrarna sex till tolv år på Fliserydsskolan. Majoriteten av personalen pendlar till Fliseryd från Oskarshamn, Mönsterås och Kalmar. Samtliga lärare är legitimerade enligt rektorn.

Hör mer om skolan i klippet ovan.

Om SVT:s undersökning

  • SCB har på beställning av SVT tagit fram uppgifter över hur många grundskolelärare som byter tjänst varje år. Ett tjänstebyte i statistiken innebär att en lärares personnummer inte rapporteras in som anställd på samma skolenhet nästkommande år.
  • Statistiken omfattar alla lärare, oavsett anställningsform eller behörighet. Obehörig personal kan anställas med tidsbegränsning om skolan inte lyckas tillsätta behörig personal på tjänsten, efter tiden löpt ut kan anställningen förnyas. Därför avgränsas inte statistiken behörig eller obehörig personal, då det är kontinuiteten för lärare och elever som är fokus för granskningen.
  • Statistiken visar att andelen som bytt tjänst till nästkommande år har legat mellan 26 och 30 procent under åren 2014 – 2021. Det finns en viss felmarginal då en lärare kan förekomma på flera skolenheter under samma år, eller att en skolenhet genomgår en förändring som blir en ny tjänst för lärarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet