Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häkteschefen Tove Strandsäter visar upp häktets nya lokaler. Foto: Olof Peterson/SVT

Här är Växjös nya häktesplatser – följ med in bakom lås och bom

Publicerad

Efter en lång tid av problem med överbeläggning på häktet har kriminalvården i Växjö byggt ut med tio platser. SVT följde med på rundtur i rummen där brottsmisstänkta ska hållas inlåsta i höst.

Under lång tid har Kriminalvården i Växjö, och på många andra platser i Sverige, tampats med att beläggningen på häktet är full – eller överfull. Häktade personer har fått dela rum eller sova i besöksrummen.

Häktena runt om i södra Sverige har också fått skicka klienter till varandra, beroende på var det finns lediga platser.

Tio nya celler

Men nu hoppas Kriminalvården i Växjö att problemen ska minska. Tio nya häktesceller står nästan klara, vilket kommer öka antalet häktesplatser från 26 till 36. Inflyttning sker i september.

– Att bygga i existerande häktesverksamhet är inte det lättaste, det tar tid. Så jag ser verkligen fram emot att platserna blir färdiga och kan avlasta kriminalvården, säger häkteschefen Tove Strandsäter.

Samtidigt kommer häktet anställa till tio nya tjänster, bland annat kriminalvårdare. Vilket kommer göra verksamheten mindre sårbar enligt Tove Strandsäter.

Följ med in i de nya häktescellerna i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer