Journalisten Mohamed ahmed Kherifi och lokalpolitikern Saad Benatallah (S) möttes i tv-programmet. Se mer i klippet. Foto: Lina television.

Här blir Västerviks sopsortering nyheter i algerisk tv

Uppdaterad
Publicerad

När det algeriska tv-bolaget skulle göra en dokumentärserie om hållbarhet och goda samhällsexempel runt om i världen, valde de att göra nedslag i Västerviks kommun.

– Vi har så mycket att bidra med, säger lokalpolitikern Saad Benatallah (S).

Det algeriska tv-programmet Al Hale (”Lösningen”) handlar om demokrati, journalistik och samhällsliv. När de skulle till Sverige för att göra ett reportage blev Västervik i fokus, för att visa upp goda lösningar.

Inslagen, som spelades in 2019, handlar bland annat om hur kommunen styrs, journalisters roll, kollektivtrafik och sopsortering.

Lokalpolitiker hade kontakter

Lokalpolitikern Saad Benatallah (S) har haft kontakt med produktionsbolaget sedan tidigare, och när programidén dök upp föreslog han Västervik som en lämplig ort att filma i.

– Vi har så mycket att bidra med till andra länder. Hur man styr kommunen, hur man ska hantera sopor, hur man ska samarbeta med näringslivet, säger han till SVT.

Tio miljoner tittare

Serien sänds i algerisk tv, på landets tredje största kanal Lina Television med tio miljoner tittare. Eftersom programmet också sänds via satellit och på internet kan programmet nås av arabisktalande över hela världen.

Förutom Sverige och Västervik, lyfter programserien fram exempel från Förenade Arabemiraten, Malaysia, Rwanda, Syd Korea, Turkiet, Spainen, Azerbaijan, Qatar och Angola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.