Här byggs dödsolyckorna på spåren bort

Uppdaterad
Publicerad

Genom att montera två meter höga skyddsstängsel längs de farligaste järnvägssträckorna vill Trafikverket halvera antalet dödsolyckor.

Emmaboda är särskilt hårt olycksdrabbat. Här har fyra personer dödats av tåget de senaste två åren. Det senaste dödsfallet ägde rum mitt under Emmabodafestivalen i somras.

Så nu byggs det för fullt. Sammanlagt 15 kilometer järnväg runt Emmaboda ska skyddas av metallstängsel, både inne i och runt samhället. Ett arbetslag gjuter fundament och fäster sedan de höga staketsektionerna med speciella lås som inte ska gå att montera isär.

Skyddsstaket vid järnvägsspår

– Staketen är utformade så att de ska vara väldigt svåra att ta sig över, säger Mathias Torstensson, projektledare på underentreprenören Cami.

Staketen har piggar upptill och tvärslåarna är placerade så att fötterna inte kan få fäste. Då blir det näst intill omöjligt att klättra över.

Satsar en miljard

Storsatsningen på skyddsstängsel gäller hela Sverige och kommer att kosta en miljard kronor fram till år 2020. Det året har Trafikverket som mål att antalet dödsoffer på spåret ska ha halverats jämfört med idag.

I Kronobergs och Kalmar län har sammanlagt 17 personer dödats av tåg sedan 2013. Visssa sträckor är mer utsatta än andra: Växjö, Emmaboda, Nybro, Smedby och Kalmar. Där har Trafikverket redan börjat bygga, men på längre sikt kommer också andra sträckor att få staket.

– Syftet är att hindra personer att frivilligt eller ofrivilligt komma in på järnvägen, förklarar projektledaren Anders Jonsson på Trafikverket.

Stor andel  självmord

Hur många av dödsfallen som är självmord finns det inga säkra uppgifter om, varken hos Socialstyrelsen eller Trafikverket. Men en allmän uppskattning är att det handlar om så många som 75 procent. 

Kan staket verkligen hindra en människa som vill ta sitt liv? 

– Ja, erfarenhet och forskning – bland annat från USA – visar att olika typer av hinder faktiskt minskar antalet självmord. Man kanske tänker över det en gång till, säger Anders Jonsson.

HÄR KAN DU SÖKA HJÄLP

Mår du dåligt? Det finns hjälp att få.

Du kan till exempel kontakta Nationella hjälplinjen på 020-22 00 60 eller Självmordslinjen på 90101.

Mer om hur du kan få hjälp hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skyddsstaket vid järnvägsspår

Mer i ämnet