Här får cancerdrabbade Rolf se vårdköerna: ”Går åt fel håll”

Uppdaterad
Publicerad

För tio år sedan drabbades Rolf Halle av prostatacancer. Väntetiden, från diagnos till behandling, innebar ett lidande för både honom och hans familj.

För fem år sedan låg väntetiden i Region Kalmar på 68,5 dagar i median. Då hade Region Kalmar bland de kortaste köerna i landet.

Men sedan växte de varje år – till 84 dagar i median år 2020, visar siffror från det nationella prostacancerregistret.

Vården – Val 2022

– Det går ju åt fel håll när det stiger igen. Det gör det, säger Rolf Halle till SVT.

Sjunkande väntetider

Efter intervjun med Rolf Halle kommer siffror även för 2021, som visar att väntetiderna sjunkit det senaste året, till 77 dagar.

Bara tre län hade längre väntetider senaste året. I grannlänet Jönköping till exempel får männen behandling 24 dagar snabbare i median.

Plågsam väntan

Rolf Halle är idag ledamot i den lokala patientföreningen för prostatacancerdrabbade, Proclub Möre. Föreningens mål är att ingen ska behöva vänta längre än 60 dagar. Idag är det bara en tredjedel av patienterna som slipper det.

Just väntan, från diagnos till behandlingen, är en hemsk tid, enligt Rolf Halle. För honom vände det efter operationen.

– Efter den har det känts mycket bättre, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet