Precis vid ån Lagan stod den här almen innan den sågades ned av trädvårdarna. Almarna riskerade att ramla ned och skada människor. Ett 50-tal träd skall bort i Ljungby. Foto: SVT

Här faller Ljungbys alla sjuka almar – 50 träd ska bort

Uppdaterad
Publicerad

Angrepp av en svamp som effektivt tar död på alla almar i Ljungby har inneburit att kommunen nu sågar ned de flesta av träden. I stället planterar man andra träd som exempelvis Ungersk ek, Mongolisk lind, prydnadskörsbär och många andra arter av träd som skall fylla hålen som blir efter almarna

Almdöden har spritt sig i hela landet och tagit död på många almar under en lång tid av år. Det är almsplintborren som lever i träden och för svampsporerna vidare som är en orsak till almdöden, eller via rötterna till träd som står nära varandra. Morgan Johansson är trädvårdare och en av dem som nu har fått i uppdrag att såga ned sjuka träd.

– Den här sjukan har nästan tagit död på varenda alm, den har inte gått att stoppa så det är jätteallvarligt säger Morgan Johansson.

Planterar nya träd

Arbetet med att ta ned träden kommer att pågå under hela veckan. Ljungby kommun kommer att plantera andra träd där almarna har stått. Några exempel på sorter som ska planteras är kaskadpil, silverpil, turkisk ek, bergkörsbär och prydnadskörsbär. Det är Mathias Thuen, parkchef vid kommunen som är ansvarig för att det återigen ska grönska där almarna stod.

– Vid gamla torg ska vi plantera tre stora träd som ungersk ek, quercus frainetto och kärrek. Mångfald av arter alltså och stora exemplar tillkommer nu under novenber säger Mathias Thuen.

Morgan Johansson tycker att synen av alla döda almar är tråkig.

– Det är ju jätteallvarligt, men det har ju pågått i så många år, så nu finns det väl knappt några almar kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.