Här lär sig eleverna på Ölands folkhögskola om hållbart byggande

Publicerad

Odling, naturvård och byggnation med sikte på självförsörjning är några av grundbultarna i kursen ”Aktion för hållbar utveckling” som just nu är i full gång på Ölands folkhögskola vid Ölands Skogsby.

Området där eleverna har sina utomhusaktiviteter är fyllt av olika byggnader där de får lära sig att bygga på ett hållbart sätt, samt att odla ekologiskt. Emil Goude är en av dem som går på skolan. Han visar ett litet växthus där han ska prova olika idéer som han har.

– Jag har ett starkt miljöintresse och vill ta nästa steg för att kunna göra skillnad, säger Emil Goude.

Mörbylånga

– Det är superviktigt. Det finns inget viktigare, vi måste ha en förändring. Här lär vi oss i väldigt många grenar hur vi kan göra det bättre. Bygga, odla och leva överlag, säger Rebecca Göransson.

”Vi har inget val”

Enligt läraren Mathieu Vrijman så är tiden knapp att ställa om till ett mer hållbart levnadsmönster.

– Vi har i mina ögon inget val, vi måste gå mycket fortare än vad vi gör så därför är det så skönt att vi är i gång. Vi har absolut ingen tid att vänta, för om man läser den senaste IPCC-rapporten så vet vi att vi måste sluta att använda betong. Det är imorgon, eller rättare sagt igår som vi skulle ha gjort det, säger Mathieu Vrijman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mörbylånga

Mer i ämnet