Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet och se gymnasieelevernas AI-genererade konstverk. Foto: Malvina Lindström/SVT

Här får esteterna i Växjö använda AI på lektionerna – försöker likna kända konstnärer

Uppdaterad
Publicerad

Medan andra vill stänga ute AI från skolans verksamhet, valde bildläraren Per att inkludera det i sin undervisning. På lektionerna har både ChatGPT och bildgenereringsprogram använts för att utforska verktygen tillsammans med eleverna – men också för att skapa diskussioner kring etiska aspekter.

För några veckor sedan fick eleverna i Per von Schantz klass på LBS-gymnasiet i Växjö använda ett bildgenereringsprogram. I programmet skulle eleverna ge datorn kommandon och försöka härma kända konstnärers verk för att sedan kunna se om de kunde urskilja de fejkade konstverken bland de äkta.

– Det är ganska läskigt hur en dator kan göra något som ser så likt ut saker som konstnärer har gjort i flera år, säger Louis Eckeskog, elev på estetprogrammet.

Utforska AI tillsammans med eleverna

Läraren Per von Schantz tycker det är viktigt att prata om AI med eleverna för att kunna bemöta elevernas tankar kring tekniken, men också för att ge upphov till diskussioner kring etiska dilemman som plagiat eller upphovsrätt.

– Den här nya tekniken är ju något de kommer behöva vänja sig vid i framtiden. En del uppfattade AI som obehaglig och läskig medan en del tyckte det var spännande. Generellt sett så var det en blandad insikt om att AI kommer innebära vissa hinder för framtiden men också nya möjligheter för problemlösning.

Datorn kan inte vinna över konstnärerna

Felix Björnshög går också i tredje året på estetiska programmet och vill i framtiden ha ett yrke där han får fortsätta måla och designa. Han berättar att han ibland kan känna sig orolig över hur AI kommer påverka jobbmöjligheter inom den kreativa branschen men är mycket tydlig med att datorn aldrig kan ersätta den mänskliga hantverket.

– AI-konst skulle jag nog inte kalla det. Man skriver ord och så kommer en bild. Det finns inga känslor i det, så konst skulle jag inte kalla det, säger Felix Björnshög.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.