SVT har tagit del av en rapport från konsultföretaget Sirona, som utvecklat ett nytt analysverktyg till Region Kronoberg – algoritmen ADA.
Enligt rapporten skulle regionen i teorin kunna ge samma vård som i dag, med 326 vårdtjänster färre. Behovet av att anställa ny personal minskar till år 2030 med runt 1000 personer, enligt programchefen Magnus Frithiof.
Men läkarföreningen reagerar på att varken arbetsmiljön eller kvalitén på vården finns med i beräkningarna.
– Det kan bli farligt om man bara beräknar förändringar ur ekonomisk synpunkt, säger Johan Danielsson, ordförande i Kronobergs läkarförening.
Hör honom kommentera i klippet ovan.
Ekonomisk nytta
SVT har tagit del av ett arbetsmaterial med beräkningar kring hur mycket effektivare varje klinik skulle kunna bli. Dock är det preliminära beräkningar, de ska inte ses som faktiska planer.
Bland annat skulle medicinkliniken kunna frigöra motsvarande 80 heltidstjänster, en femtedel av personalstyrkan, som då kunde arbeta i andra delar av vården.
Öron- näsa- halskliniken, där Johan Danielsson är läkare, skulle kunna frigöra en dryg läkartjänst vilket skulle ge en ”ekonomisk nytta” på 3 974 861 kronor.
– Det är väldigt exakta siffror som är svåra att värdera, säger Johan Danielsson.
Vad hade regionen kunnat göra bättre?
– Jag tänker att ekonomin är viktig, men den medicinska kvalitén och tillgängligheten är också jätteviktig. Vi saknar verkligen i den här analysen.
”Förbättra för Kronobergarna”
Magnus Frithiof förstår att verktyget väcker frågor.
– Men det förändringsarbete vi har tagit fram har som utgångspunkt att förbättra för patienterna i Kronoberg. Vi måste också se på de ekonomiska effekterna, säger Magnus Frithiof.