Se hur vaccineringen på Kungsmadsskolan gick till i klippet. Foto: Kajsa Oscarson

Här öppnar vaccinlokalen för skolelever i Växjö – men intresset var svalt

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den här veckan erbjuds Växjös gymnasielever vaccin mot covid-19 på skoltid. Kungsmadsskolan var först ut med satsningen, men intresset var svalare än förväntat.

– Vi tror det beror på att många ungdomar redan vaccinerat sig, säger Nadja Skoglund, läkare.

Emilia Svensson är 16 år och passar på att vaccinera sig under måndagsförmiddagen när hon har rast.

– Jag missar inga lektioner så det stör inte min undervisning, säger hon.

Personer under 18 år måste ha föräldrarnas samtycke eller ha gjort en mognadsbedömning för att kunna ta vaccinet. Om gymnasieeleverna missat att fylla i samtyckesblanketten går det att lösa med föräldrarna över telefon.

Drop-in

Region Kronoberg har gett ett privat företag i uppdrag att ge tonåringar första dosen av covidvaccinet under skoltid.

– Eleverna har fått boka in sig i förväg men vi erbjuder drop-in också, säger Nadja Skoglund.

I nuläget är det oklart om även den andra dosen vaccin kommer kunna tas på plats i skolan. Ungdomarna som passar på att vaccinera sig i skolan kommer få den andra dosen på en vaccincentral.

Ingen rusning

Teamet som står redo med vaccinsprutorna säger sig ha en kapacitet på 15-20 elever per timme. Men det är ingen rusning till klassrummet som används som tillfällig vaccinlokal.

– Det är skolan och regionens uppgift att gå ut med informationen, vi kan inte göra det, säger Nadja Skoglund.

Israa Nejmedin går samhällsprogrammet och tar tillfället i akt att vaccinera sig, samtidigt som hon försöker övertala sin kompis att följa hennes exempel.

– Det är väldigt smart att skolan gör det här, men jag tror många är rädda för sprutor, eller så bryr de sig inte, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.