Ett stenlandskap återstår när strandlinjen vid sjön Hultebräan flyttats 75 meter ut i sjön. Foto: SVT

Här har vattnet sjunkit med över tre meter

Uppdaterad
Publicerad

Strandlinjen har flyttat sig 75 meter ut i sjön i Hultebräan. Vattenivån är rekordlåg: över tre meter lägre än det brukar vara. Musslor och fiskar har blivit instängda i avskurna delar av sjön. Boende vid sjön oroar sig nu för att djuren ska dö i vinter.

I klarvattensjön Hultebräan i Nybro kommun är vattennivån rekordlåg. Hela tre och en halv meter under det normala. Flera kringboende är nu oroliga för miljön och för att fiskar och musslor ska att dö ut i sjön.

– Det har aldrig varit så här lågt vatten. Det har nu bildats tio nya sjöar i sjön där fiskar och musslor blir instängda och syret tar ju slut ju mer man sänker vatttennivån. Blir det bottenfryst går allt liv i sjön en säker död till mötes, säger en av markägarna Per-Ola Pettersson.

Nybro

Hultebräan är delvis en modifierad och konstgjord sjö som används som vattenmagasin av kommunägda Kalmar vatten sedan slutet av sextiotalet, då sjön anlades. Idag ses sjön av de allra flesta som en rekreationsplats för bland annat bad och fiske. Den varma och mycket torra sommaren har tvingat Kalmar vatten att pumpa ur sjön extra mycket i år.

Aldrig sänkt så här mycket tidigare

– Det här är det mesta vi har sänkt av under alla år. Det ser inte roligt ut. Men det blir effekten när man måste använda magasinet så här hårt, säger Harald Persson, som är utredare och projektledare vid Kalmar vattten.

Reglering av vattennivån i Hultebräan styrs av Hagbyåns flöde. Mängden vatten som får tas från sjön regleras via bestämmelserna i en vattendom. 

– Jag tror inte vi ska behöva sänka vatten nivån ytterligare. Enligt vattendomen har vi rätt att göra det men vi är väldigt sparsamma med vattnet och tar aldrig mer än nödvändigt, säger Harald Persson.

”Kan bli problem framöver”

Vattendomen är sedan sjuttiotalet men reglerades något under nittiotalet.

Förstår du dem som är oroliga?

– Jag ser i första hand det här ur vattenförsörjningsperspektivet, men det kan blir problem framöver. Vi har redan nu börjat titta på framtida lösningar såsom avsaltning, säger Harald Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nybro

Mer i ämnet