Se hur Lars Jeppessen, ansvarig för mätpunkterna i Växjö, arbetar. Här står han vid mätstationen vid en av Växjös mest trafikerade gator. Foto: SVT

Här mäter han Växjös luftföroreningar

Uppdaterad
Publicerad

En av de städer som mäter halterna av skadliga ämnen i luften kontinuerligt är Växjö. Under pandemin har man där märkt en minskning av både partiklar och kvävedioxid.

Under 2020, när Europa stängde ned, minskade flyget med 80 procent, även båttrafik och övriga transporter minskade också. Det i sin tur minskade utsläppen i luften.

– Generellt sett är kvävedioxid någonting som kan transporteras långa sträckor. Om andra länder har dragit ned sina utsläpp så påverkas även vi i Sverige och då speciellt södra Sverige, säger Lars Jeppessen, som är ansvarig för mätpunkterna i Växjö.

Nedgång av kvävedioxid

Varje månad skickas prover från mätpunkterna till Svenska miljöinstitutet, IVL för analys och när det gäller kvävedioxid har halterna minskat under flera år i följd, alltså även innan pandemin.

Under 2020 syns en klar nedgång av kvävedioxid jämfört med 2019. Enligt IVL sjönk halterna av kvävedioxid i Växjö med 8,5 procent under 2020 jämfört med 2019. I till exempel Ljungby sjönk halterna med 12 procent.

I klippet ovan visar Lars Jeppessen mätstationen vid en av Växjös mest trafikerade gator.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.