Foto: Karin Ahlgren/SVT

Här övar de på en kärnkraftsolycka: ”Jätteläskigt”

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska räddningstjänsten agera vid en kärnkraftsolycka? Hur ser man till att snabbt sanera människor som utsatts för radioaktiva partiklar? I en gympasal Västervik övade tre räddningstjänster från Kalmar län med länsstyrelsen under tisdagen.

Det sprakar och knastrar från mätinstrumenten. De frivilliga figuranterna som idag deltar i övningen har fått gnida kläderna mot svetselektroder, som avger en viss, men ofarlig, mängd radioaktiva partiklar.

Fredrik Stjärnebring, som till vardags jobbar på räddningstjänsten i Nybro, undersöker Lena-Maria Blomberg som är figurant. Scenariot är att det skett en kärnkraftsolycka och hon fått strålning på sig.

– Det är fortfarande förhöjda värden så det blir en helkroppssanering inne på nästa station, säger han.

50 personer specialutbildade i länet

Hon får gå vidare in i duschrummet där kläderna stoppas i en plastpåse och hon får duschas av med tvål och vatten. Någon riktig dusch behöver hon dock inte ta. Det är ju trots allt en övning.

– Vi gör det här för att träna och utveckla oss, och lära oss mer om både hur vår utrustning fungerar, hur vi blir bättre på att använda den, och även se till att individerna som har det här uppdraget håller i gång den kunskapen de har sen tidigare, säger Erik Richardsen, beredskapshandläggare på länsstyrelsen i Kalmar.

Skulle det ske en kärnkraftsolycka i Kalmar län så finns omkring 50 personer till länsstyrelsens förfogande, som är utbildade till att rycka in direkt och hantera människor som utsatts för farlig radioaktivitet. Utöver det finns omkring 350-400 personer inom länets räddningstjänster som successivt ska kunna ersätta dessa femtio.

Erik Richardsen, beredskapshandläggare på länsstyrelsen i Kalmar. Foto: Rikard Berglin/SVT

”Måste öva så riktigt som möjligt”

Då är det viktigt att kunskapen hålls färsk, säger Erik Richardsen.

– Det är extremt viktigt. För att lära rätt, och för att skapa en viss nerv hos våra lärande. Ska vi ha en fungerande förmåga när det har skett på riktigt måste vi ha övat så riktigt som möjligt.

Men varför är ni i Västervik – kärnkraftverket ligger ju i Oskarshamn?

– Den här typen av verksamhet vid en olycka skulle vi försöka ha där det förhoppningsvis inte har kommit några radioaktiva partiklar, där det är rent helt enkelt. Därför är man inte nära kärnkraftverket, säger Erik Richardsen.

”Känns jättetryggt”

Figuranten Lena-Maria Blomberg är nu sanerad och klar med övningen:

– Det är jätteskönt att det finns människor runt om i länet som vet hur man ska handskas med de personer som varit i områden där det kan finnas risker, det känns jättetryggt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.