Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här rivs kontroversiella Metallica-konstverket i Dörarp Foto: Olof Peterson/SVT

Här rivs kontroversiella Metallica-konstverket i Dörarp

Publicerad

”Groteskt” och ”Snacka om noll respekt”, är några av reaktionerna på sociala medier efter att ett nytt konstverk sattes upp intill minnesplatsen för Metallica-basisten Cliff Burton. Nu flyttas verket – för att inte det inte ska vandaliseras.

Dörarp utanför Ljungby har varit en minnesplats för Metallica-fans sedan bandet välte med bussen i september 1986 och bandmedlemmen Cliff Burton avled. År 2006 satte fansen upp en sten till basistens ära.

Det var i lördags som konstnärerna Filippa de Vos och Karin Karinsson satte upp det nya konstverket precis intill minnesstenen – och reaktionerna blev starka på sociala medier, och har uppmärksammats internationellt. Många hyllade verket, medan andra såg det som ett vanhelgande av en platsen och artisten.

Men efter att flera kommenterat om att konstverket skulle saboteras valde Krister Ljungberg, lokalhistoriker som vårdar minnesstenen, att i samråd med konstnärerna packa ihop verket.

Flyttas till älgpark

Nu ska det arkiveras på hotellet och älgparken Laganland tillsammans med en stor mängd andra föremål som lämnats kvar av fans under åren. Ett beslut som togs i samsyn med konstnärerna bakom det omtalade verket.

Så här säger Filippa de Vos om tumultet som blivit.

– Vår ambition är att undersöka döden och som metalfans var det naturligt att ta avstamp i den kulturen, säger konstnären Filippa de Vos, som också är chef på konsthallen i Växjö.

Vissa har reagerat och tyckt att ni förstört en minnesplats. Vad tänker du om det?

– En minnesplats är till för dem som minns. Jag vet att metalvärlden är konservativ, men jag tycker inte att man kan minnas och hylla någon på fel sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer