Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du höra några röster om varför de tror att så många röstar på M i Evedal. Foto: Clary Kroon/SVT

Här röstar nästan varannan på Moderaterna

Publicerad

SVT Nyheter Smålands kartläggning visar att Moderaterna har sitt starkaste fäste i Småland i Växjö kommun, men skillnaden är stor mellan de olika valdistrikten i kommunen. SVT besökte valdistriktet Evedal, där nästan varannan väljare röstade på M i senaste kommunvalet.

I kommunvalet i Växjö 2018 fick Moderaterna 29,5 procent av rösterna i Växjö kommun. Men tittar vi närmare på de drygt 50 valdistrikten i kommunen kan vi se att valresultaten ser väldigt olika ut.

Det högsta väljarstödet fick Moderaterna i de två valdistrikten Evedal och Centrum, med 44,9 procent respektive 43,2 procent.

Valet 2022 Småland

– Jag tycker att det låter ganska bra, bara de inte röstar på Socialdemokraterna så är jag glad. Men jag visste faktiskt inte att det är mer höger på detta stället, säger Tommy Aronsson som röstar i valdistriktet Evedal.

I klippet kan du höra fler röster om varför de tror att nästan varannan i valdistriktet Evedal röstar på Moderaterna.

Det lägsta stödet fick Moderaterna i Dalbo Centrum och Araby, med 5,2 procent respektive 5,8 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet